tisdag 24 september 2013

Utvecklingssamtal år 7 med start vecka 39

Hej föräldrar!
Vi börjar med utvecklingssamtal denna vecka. Det har gått ut mejl med förslag på tider. Flera har varit snabba och redan svarat via mejl eller papper vilka tider som passar. Det tackar vi för!

Viktigt att alla gör det så fort som möjligt för att det ska vara möjligt för oss att planera in samtalen så det blir bra för er föräldrar och för oss lärare.

Har ni inte fått något mejl, hör av er snarast!

Mvh Anders & Dorota

Läxor och prov vecka 39


Vecka 39
tisdag   Sp-glosor
             SO-prov
             Föräldrar bör ha svarat på mejl/utskick om utvecklingssamtal
Onsdag
Torsdag Ty-läxa
              Lämna in frågor inför Utvecklingssamtal
Fredag   Ma-läxa Rep 1
              Eng- läxa ?
              Utvecklingssamtal börjar

Vecka 40
Måndag
Tisdag
Onsdag   Ma-prov
Torsdag 
Fredag    NO-prov

Mvh Anders & Dorota

torsdag 19 september 2013

Rapport från Fjällnora

Hej föräldrar och elever!
Här kommer lite information, tankar och funderingar om våra upplevelser från cyklingen till och från Fjällnora, vistelsen i Fjällnora, samt övernattningen.

Förberedelser
På måndagens NO-lektion, hade en del av eleverna många frågor om det mesta som gällde resan till Fjällnora. Vi tror att de allra flesta fick svar på sina frågor då på lektionen. De fick då också ett papper som innehöll samma information som hade gått ut via mejl till er föräldrar.

Samling på morgonen
Alla kom i tid och var mycket förväntansfulla. Det kändes som att de hade en hel del packning med sig, men att de också hade tänkt till för att inte ta med sig för mycket saker. Vi gav instruktioner om vad som gällde inför cyklingen, t.ex. vilka regler som gällde och var vi skulle stanna för gemensamma samlingar/tävlingar under cyklingen till Fjällnora.

Cyklingen
Alla kom iväg och cyklade på i sitt tempo, som var mycket varierande. Några är vana cyklister och några kunde man se är mindre vana. Vid första stoppet fick ett ekipage tekniska problem, som efter hjälp av förälder löstes snabbt. Vid det andra stoppet fick de flesta eleverna vänta länge på en grupp av elever som hade cyklat för långt och fick vända tillbaka. Under nästa etapp fick samma ekipage punktering, vilket medförde att en elev fick lov att lämna sin cykel och åka bil till Fjällnora.

Vi gjorde vårt tredje stopp vid Funbo kyrka, där vi även åt medhavd lunch, många som var riktigt hungriga då!

Efter det flöt cyklingen på riktigt bra.

Framme i Fjällnora
När vi kom fram till Fjällnora vara alla elever mycket sugna på att komma in i sina stugor. Efter inkvarteringen, var det fria aktiviteter fram tills vi åt pizza strax innan klockan 15. Eleverna gjorde lite olika saker: lyssnade på hög musik, cyklade(!) badade(!), åkte trampbåt mm. I samband med maten började det regna och det fortsatte sen hela kvällen.

Vid 16 hade vi en samling och genomförde ett antal deltävlingar i den lagmångkamp som började med frågesport under cyklingen. Eleverna deltog entusiastiskt och med stor energi och glädje, trots ett ihålligt regnande! Inget gnäll, inga sura miner, bara glada och pratsamma elever!

Efter tävlandet var det fria aktiviteter igen fram till nästa omgång med tävlingar, tipsrunda och elda av ett snöre genom att göra upp en eld. Därefter grillade var och en hamburgare som vi åt tillsammans i ett eldhus: riktigt varmt och skönt i närheten av elden och i skydd från regnet!

Under kvällen var det sen fria aktiviteter i och runt stugorna: tjuv och polis, kortspel, diverse bus, lyssna på hög musik var några av sakerna som de sysselsatte sig med.

Vid 22 var det dags för den sista deltävlingen, historieberättande. Eleverna bjöd på improvisationer, roliga historier och en fräckis. Därefter var det prisutdelning med godis till alla lag.

Klockan 23 skulle det vara tyst i alla stugor och det var det! Några elever sov redan gott, medan flera nog var uppe några timmar till. När vi gick runt och sa godnatt, gav vi även muntliga instruktioner inför morgonen; tider och att och hur de skulle städa, sopa, torka bänkar, vädra täcke och kudde samt våttorka golvet. Vi sa att allt skulle göras noga!

På morgonen var det många som var uppe tidigt, redan klockan 06.00 var det fullt liv i några av stugorna. Klockan 10.00 skulle allt vara packat för avfärd med bil, samt stugorna städade. Eleverna var snabbt klara med detta, allt var packat och utplockat i god tid. Med städningen var det sämre; några elever i några stugor klarade inte den uppgiften. De fick lov att göra om städningen. Trots detta blev det inte ordentligt städat i ett par stugor, vilket medförde att vi lärare fick lov att städa i dessa för att vi skulle slippa avgift för städning. Vad vi kunde se så hade varken noggrann sopning, torkning av bänkar eller våttorkning av golv utförts i en stuga.
Viktigt dock att säga att tre av stugorna var noggrant städade och blev godkända av oss första gången vi kollade dem! Så några elever vet hur man städar!

Färden hemåt
Eleverna var mycket sugna på att komma iväg. De flesta hade mycket energi och cyklade rätt fort. Efter ett obligatoriskt stopp vid stora vägen, så var det fri fart hem till skolan. Strax innan Funbo kyrka skedde lite oturligt en ihopkörning på grund av att en broms inte fungerade som den skulle. Detta resulterade i en ond rygg, skrap- och blåmärken, samt ett trasigt bakhjul på den cykel som blev påkörd.

Tankar och reflektioner
Eleverna har varit mycket tappra och positiva. De har deltagit i alla aktiviteter med stor energi och glädje! Så roligt att se och uppleva! Detta gör ju att alla får det så mycket roligare.
De har även varit påhittiga och startat igång egna aktiviteter.
Under hela färden dit och under hela vistelsen i Fjällnora hörde vi inte ett enda gnäll, trots ömma lår och rumpor och ett regn som gjorde det mesta blött!

De allra flesta eleverna hade bra kläder och de som eventuellt inte hade det, höll sig varma ändå genom lek, mys, mat, godis och varma bad!?

Några elever verkar inte veta hur man städar!? Alla fick en hemläxa att städa hemma: sopa/dammsuga, damma av och svabba golv.

Alla cyklar fungerade inte helt trafiksäkert: några saknade reflex bakåt, ett par hade kedjor som hoppade av, ett par hade handbromsar som inte fungerade helt tillfredsställande.

Vid samlingarna är det några elever som har mycket svårt att visa respekt mot andra genom av vara tysta och lyssna på den som har ordet. Detta medför att det tar lång tid att informera och ge instruktioner och ofta missar de elever som pratar viktiga instruktioner, som gör att de i sin tur måste fråga, vilket innebär att det tar ännu längre tid.

Totalt sett har det varit en mycket positiv och trevlig utflykt för oss lärare och vi hoppas och tror att eleverna också har uppskattat den!

Hälsningar

Anders & Dorota

tisdag 10 september 2013

Läxor och prov vecka 37

Vecka 37

Tisdag Sp-läxa
Onsdag
Torsdag Fr-läxa
              Sv-läxa, läsläxa
Fredag

Vecka 38

Måndag
Tisdag    Fjällnora
Onsdag Fjällnora
Torsdag
Fredag   Ma-läxa 3